Цементна піч «харчами» не перебирає

Помічник генерального директора підприємства Олена Смірнова за дорученням дирекції  зголосилася прокоментувати ситуацію. Вона найперше нагадала, що  німецька компанія FFK та рівненське ТОВ «Укрекоіндастрі» збудували сміттєсортувальний завод на околицях Рівного.
- Вже з назви зрозуміло, що його завдання – сортування, тобто розділення сміття для подальшої його обробки. Таким чином, на заводі розділяється побутове сміття Рівного та Здолбунова (згідно з домовленістю зі Здолбунівською міськрадою, де становище із сміттєзвалищем у с. Здовбиця досить плачевне). Продукт переробки твердих побутових відходів, який має відповідну калорійність, транспортується на ПАТ «Волинь-Цемент» у м. Здолбунів для використання у процесі випалу клінкеру – напівфабрикату цементу. Відходи переробки сортувального підприємства, які не піддаються утилізації,  на кшталт металів, скла, каменю тощо підлягають подальшій переробці або захороненню.
Альтернативне паливо автотранспортом надходить до бункерів прийому на ПАТ «Волинь-Цемент» та подається на пальник обертової печі. Безпідставно називати альтеративне паливо сміттям, оскільки це - продукт переробки і складається він в основному із пластику та паперу, подрібнених для використання у печах. При необхідності паливо підсушується та додатково подрібнюється вже перед його подачею на пальник. Складування та будь-яка обробка палива на території цементного заводу повністю виключені. Система автоматизована та працює напряму «з коліс». Продукт переробки твердих побутових відходів дозволяє знизити собівартість готової продукції – цементу – через часткове заміщення основного палива – вугілля.
До того ж експерти ПАТ «Волинь-Цемент» дають офіційний коментар щодо екологічної безпеки такого проекту:  відсутність діоксинів та фуранів (токсичних забруднюючих речовин) у викидах зумовлена високою температурою випалу клінкеру (1350-1450 градусів С). Науково доведено та підтверджено у законодавчих актах Європи, що при таких високих температурах дані речовини розкладаються. Шлаки, що утворюються після випалу, використовуються у виробництві того ж таки клінкеру; витік сторонніх запахів повністю виключений через повторне використання повітря від підсушування альтернативного палива для процесу горіння в обертових печах; негативний вплив на довкілля виключається також завдяки встановленню нового фільтра виробництва Італії. Ступінь очистки відхідних газів - 99,99 відсотка.
До речі, сама ідея використання сміття як палива на Рівненщині була радо прийнята Рівненською та Здолбунівською міськими радами, оскільки вона істотно зменшує проблеми зі сміттєзвалищами, які за останні роки сильно надокучили і жителям, і владі. А от в Європі та інших розвинених країнах світу такий досвід вже є звичним. Способів спалювання сміття є декілька і, звичайно, деякі з них несуть екологічну загрозу. Відмінність полягає у технології спалювання і температурах згорання альтернативного палива. Як альтернатива спалюванню за температури 700–800 °С за кордоном сьогодні інтенсивно ведуться науково-технічні розробки зі створення процесів і агрегатів високотемпературної переробки (1350–1600 °С).
- Оскільки в цьому випадку спалювання проводитиметься на цементному заводі, - наголосила помічник генерального директора ПАТ «Волинь-Цемент» Олена Смірнова, - для загального заспокоєння підтвердимо слова екологів цитатою із наукового джерела: «обертова цементна піч є, на сьогодні, однією з найкращих установок для безпечного спалювання та утилізації відходів, в якій можна знешкоджувати навіть найбільш стійкі до розпаду органічні сполуки. Температура процесу спалювання сягає ~2000 °С, а тому, на відміну від сміттєспалювальних заводів, обертова цементна піч довкілля не забруднює ні викидами парникових чи токсичних газів, ні хлорвуглеводнів (у тому числі діоксинів). Спалювання проходить у кисневій атмосфері».
Цю ситуацію також прокоментував перший заступник голови Здолбунівської районної адміністрації Володимир Сидорня. Він переконаний, що здолбунівчанам та жителям району не варто боятися, що використання в якості палива сміттєвих відходів негативно вплине на навколишнє середовище. Адже на Рівненському сміттєпереробному заводі відбиратимуться лише папір, ганчір’я, дерево, котрі перероблятимуться на пелети. Зараз завод використовує як паливо газ та вугілля. До речі, щодо вищезгаданого вугілля, то коли його почали використовувати з метою економії газу, в Здолбунові з цього приводу теж було чимало розмов і суперечок. Однак, як показав час, така практика дала свої позитивні результати – неабияку економію. На разі ж на «Волинь-Цементі» пелети зі сміття ще не використовують, адже сміттєпереробний завод ще не почав свою роботу. Однак пробний варіант уже був.
Більшість країн Європи вже досить таки давно користуються таким видом палива. Це дозволяє зекономити і певною мірою вирішити проблему із розростанням сміттєзвалищ, вважає Володимир Сидорня.
Що ж, виходить,  використання передових технологій – це не тільки економічна вигода, але й екологічна безпека.
• Підготували Юрій Береза та Анна Легка