Борги вивели медиків Дубна на пікет

Вчора працівники Дубенської ЦРЛ пікетували трасу Київ-Чоп на виїзді з Дубна. Акція, пише  https://radiotrek.rv.ua/, почалася о 15-ій годині та мала тривати до 19. Медики протестують через затримку зарплат. Кажуть, що не отримують грошей з вересня. Зауважимо, що це вже не перша затримка заробітної плати у цьому закладі. У спільноті «Типове Дубно» пишуть, що до мітингувальників вийшов в.о. голови Дубенської райдержадміністрації Володимири Іщук та пояснив, коли будуть гроші та в чому проблема:

Іщук: Сьогодні бував в адміністрації. Вона веде далі відповідні домовленості. Це найпростіший варіант, аби вирішити це питання. Але в цьому році воно точно буде закрите[ ..... ]Я сподіваюся на те, що це буде в листопаді. Частково це спричинено що в Дубенському районі багато ОТГ і податки надходять їм в бюджет, а не в бюджет райради…

 

Працівники ЦРЛ: Це ж треба согласувати….

Іщук: Це неможливо согласувати. Повірте. Я розумію вашу ситуацію. Я не з космосу. Я такий самий земний, як і ви. Маю також сім’ю…

Працівники ЦРЛ: Не такий самий!...

Іщук: Звісно, не такий самий. У вас також дружина не працює? У вас також троє дітей? Правда?

Працівники ЦРЛ: Отже ваша дружина може не працювати…

Іщук: Ну в мене троє дітей. Вона мусить не працювати…

Працівники ЦРЛ: А в нас немає по троє дітей!

Працівники ЦРЛ: А в нас троє-п’ятеро, але ми мусимо працювати…

Згодом у спільноті "Типове Дубно" опублікували скриншот однієї з працівниць лікарні. За словами адміністрації спільноти, дівчина працює в медкзаклаті, але не медиком.

До слова, Держаудитслужба проводила перевірку Дубенської РДА та виявила кілька мільйонів неправильно витрачених гривень. Ось слова начальника управління Західного офісу Держаудитслужби у Рівненській області Анатолія Карпюка на колегії Рівненської ОДА за підсумками трьох кварталів роботи ще 22 жовтня. Ось що він розповів про Дубенську РДА. Зокрема, згадав і про те, куди, ймовірно, пішла частина коштів, яку могли отримати освітяни та вчителі за свою роботу:  

Дубенський район: загальна сума порушень понад 32 млн грн – прямі недотримання та неефективне використання коштів.

Неефективне використання – це видатки на оплату праці в закладах загальної середньої освіти та вторинної медичної допомоги з районного бюджету не спрямовувалися кошти на першочергові видатки, пов’язані з утриманням. А використовувалися на утримання установ, що фінансуються з державного бюджету. На адміністрацію Дубенського району, фінансове управління РДА, на управління соцзахисту та відділ АПК Дубенської РДА. Це понад 2,5 мільйони.  

Неефективно використовувалися кошти на малокомплектні навчальні заклади, також майже 2,5 млн.

Відсутність контролю за надходженням орендної плати водних об’єктів, договорами, які укладалися РДА та своєчасно не переукладалися.

Але головне – це неукладання комплексного договору між містом і районом про надання субвенції з міста на утримання Дубенської ЦРЛ, тож районний бюджет мав значні ненадходження.

Оскільки у звіті конкретно не пояснюють, як саме неефективно використали ці кошти дубенські чиновники, ми теж не можемо стверджувати, що проблема з заробітної платою саме через них. Однак і не виключаємо. Факт того, що в Дубенській РДА «наробили справ» з кількома мільйонами коштів платників податків, встановили державні аудитори.