Без солі не залишимося. Роздрібні мережі замінять Артемсіль на імпортну

Продуктові мережі стверджують, що перекриють імпортом товари Артемсолі. Але можуть бути тимчасові перебої з постачанням.

Онлайн-маркети великих продуктових мереж Сільпо, АТБ-маркет, Metro, Наш Край не продають українську сіль, а в офлайн-магазинах розпродають залишки цього товару.

"Мама телефонувала з Києва, просила купити сіль в Івано-Франківську, бо у магазині-кіоску поряд із будинком на Виноградарі сказали, що наступного тижня завезення солі не буде", – каже кореспондент Liga.Life. Журналістка відділу Бізнес.Liga днями не змогла знайти сіль в Еко-маркеті Надвірної (Івано-Франківська область) – ані української, ані імпортної.

На цьому тлі зростає цінник – згідно з інформацією споживачів, у Києві на ринку сіль 1,5 кг відпускали за 40 грн, а в немережевих магазинах – близько 70 грн.

Причина – зупинка єдиного добувача кам'яної харчової й технічної солі – держпідприємства Артемсіль, розташованого поблизу бойових дій.

Ритейлери запевняють, що перебої з сіллю – тимчасове явище, тому що необхідно налагодити нові логістичні ланцюжки для імпорту. Так, ціни підвищаться, але дефіциту солі не має бути. 

Що сталося?

Війна першого ж місяця стала причиною перебоїв із постачанням солі з Артемсолі (Соледар, Донецька область), біля копалень якої проходять активні бойові дії. Постійні обстріли робили ризикованим рух вантажних поїздів для відвантаження здобутого мінералу. Тому сіль українського виробництва почала зникати з полиць. Наприклад, наприкінці березня західноукраїнське видання Інформатор писало, що у магазинах Коломиї деякий час не було солі.

Видобуток солі зупинився у квітні, заявив учора, 23 травня, в.о. директора Артемсолі Віктор Юрін.

Окрім Артемсолі, в Україні є ще один виробник солі – Дрогобицька солеварня, де видобувають продукт методом випарювання. Обсяги видобутку там значно менші.

Категорійний менеджер однієї зі столичних продуктових мереж розповів LIGA.net, що зараз купити сіль на Дрогобицькому підприємстві не можна. "[Воно] працює на держзамовлення, це все, на що вистачає їхніх потужностей". Отримати коментарі компанії не вдалося – контакт, указаний на сайті, не працює.

Ціни на українську сіль підскочили у рази. "Мої друзі у Києві, в районі станції метро Площа Шевченка у безіменному магазині купили 1,5 кг Артемсолі за 68,50 грн", – каже кореспондент Liga.Life.

На сайті Olx є кілька оголошень про продаж кам'яної солі. Наприклад, продають гуртом  20 грн за кг, мішками 25 кг за 1 250 грн, і власник цього оголошення пише "солі мало і буде ще менше".