Базальтові стовпи на Костопільщині – близькі родичі американської «Вежі Диявола»?

"Вежа Диявола" - дивна на вигляд 386-метрова скеля, що, за підрахунками вчених, виникла ще 65 мільйонів років тому через вулканічну активність, щороку приваблює до себе майже пів мільйона туристів. Звичайно, мова йде, на жаль, не про Україну, а про США (штат Вайомінг), де недалеко від національного парку Йеллоустоун височить це дивне утворення, дуже схоже на величезний пеньок гігантського дерева. Тож і назву відповідна – «Вежа диявола», хоча корінний народ - індіанці - назвали цю гору Мата Тіпіла, що в перекладі означає «Будинок ведмедя».

Американська "Вежа Диявола"

Вчені й донині не дійшли згоди, де ж воно взялося. Версії дуже різноманітні й суперечливі: від майданчика для приземлення НЛО до виверження вулкана чи залишків пенька великого кремнієвого дерева. Так чи інак, але розташована на висоті 1556 метрів над рівнем моря «Вежа Диявола» є першим «монументом» США, що отримав свій статус від президента Рузвельта в 1906 році. Саме тоді Рузвельт розпорядився зробити місцевість навколо диявольської вежі першим національним парком США.

"Вежа" зблизька

Але придивіться добре до цієї вежі на світлинах! Нічого вона вам не нагадує? А базальтові стовпи в однойменному селі Костопільського району не схожі на неї? Схожі! Більше того – вони мають таку ж саму шестигранну будову і склад!

На жаль, єдина в Україні гряда вражаючих багатогранних колон, які простягаються на відстань у 320 метрів, що також вибудувані з геометричною точністю, не така популярна, як заморська вежа.

Костопільські базальти - погляд упритул

За однією із версій, костопільські базальтові стовпи, що у висоту сягають до 30 метрів, утворилися в результаті плавлення мантії Землі. А ще, науковці стверджують, що стовпчасте залягання базальту в таких кількостях надзвичайно рідкісне явище для Європи – і найбільше його у нас! Кар’єри, де його видобували і де продовжують робити це й далі, розташовані неподалік один від одного, так що можна побачити і як та чим там орудують, і що стається після того, як видобуток припиняється.

  Краєвиди с.Базальтове

Дізналися про поклади місцевого базальту в ХVІІ - ХVІІІ ст. Копаючи землю, один селянин поламав свій заступ об щось тверде і міцне. Його особисті надії на скарб не виправдалися, але те, що він знайшов, було значно ціннішим за всі рукотворні коштовності! Камінням, яке згодом тут почали видобувати, мостили майдани Парижа та Відня, Брюсселя і Варшави. Цим базальтом викладена і Червона площа у Москві.

Цей базальт використовують при виготовленні космічних кораблів, камінів, печей та мінеральної вати для утеплення. З нього навіть нитки роблять за допомогою спеціальних технологій, а потім із тих ниток виготовляють одяг для пожежників. Тут, в окрузі Базальтового, можна знайти й інше каміння, деяке навіть напівдорогоцінне та рідкісне: адуляр, азурит, барит, борніт, гематит, кальцит, кварц, марказит, самородна мідь, пірит, хлорит, халцедон…

Наші вежі нижчі, але ж наші!

Але знаходяться й давні морські скамянілості, завдяки яким при бажанні можна аргументувати версію про те, що колись ця рівнина була покрита морем і на його дні сформувалися осадові шари. А вже через них із надр землі проникла розплавлена магма. Розсунувши пісковики, сланці і вапняки, з яких складалося морське дно, магма, не дійшовши до поверхні, застигла у вигляді базальтових стовпів. Через мільйони років море поступилося місцем суші, й дощ із вітром почали руйнувати більш м'які осадові породи, а більш твердий вулканічний шток став потроху підніматися вгору. Саме на такій версії утворення «Вежі Диявола» наполягає багато вчених. До речі, дехто з українських науковців так само пояснює утворення базальтових стовпів. Перевірити її правдивість може кожен охочий вже цими вихідними. Й не обов’язково для цього летіти у США, достатньо поїхати в Базальтове.

Якщо ж зберетеся таки до США, дорогою заверніть ще й у Північну Ірланлію - на Дорогу Гігантів" - де теж схожі базальтові колони утворили гряду. Ось як цю дорогу описує Вікіпеція - "геологічна формація, що складається з близько 40 тисяч зв'язанихбазальтових колон, що утворилися в результаті зруйнування велетенських дерев кремнієвої ери. Формація розташована на північно-східному узбережжі Північної Ірландії, приблизно за 3 км на північ від містечка Бушмілз. 

А поки в мережі можна подивитися відео 30-х років минулого століття, де зафільмували роботи на родовищі.

Тож дивовижам рідного краю немає меж, варто лишень уважно роздивитися довкола себе.

• Мирослава Кирильчук

• При використанні матеріалу для передруку обов'язкове посилання на сайт у формі: Використано матеріали газети «Вісті Рівненщини», www.visti.rovno.ua. Для електронних ЗМІ — обов'язкове активне гіперпосилання «Вісті Рівненщини» з переходом до публікації на сайті газети.