Аспірантка Острозької академії перемогла у Всеукраїнському конкурсі наукових досліджень «Зберігаючи пам'ять про Голокост»

Аспірантка 1 року навч. гуманітарного факультету НаУОА, членкиня Української асоціації юдаїки (Ukrainian Association for Jewish Studies) Христина Семерин здобула 1 місце у ІІ Всеукраїнському конкурсі наукових, науково-дослідницьких проєктів студентів, аспірантів на тему «Зберігаючи пам'ять про Голокост», повідомляють на сайті НУ "Острозька академія".

Конкурс організований Меморіальним центром Голокосту «Бабин Яр» спільно з Міністерством освіти і науки України, департаментом культури виконавчого органу Київської міської державної адміністрації, Національним історико-меморіальним заповідником «Бабин Яр» та історичним факультетом КНУ ім. Т. Шевченка.

Фінальний етап відбувся 20 грудня 2019 року у Києві в Київському національному університеті ім. Т. Шевченка. До журі за очільництвом Ігоря Балуби, керівника експертної групи директорату вищої освіти і освіти дорослих Міністерства освіти і науки України, та Віталія Черноіваненка, радника з науково-освітніх проектів Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» і Президента Української асоціації юдаїки (Ukrainian Association for Jewish Studies), увійшли фахівці і фахівчині у сферах історії, філософії, культури, юдаїстики і студій із Голокосту.

До ІІІ завершального етапу було відібрано дев’ять наукових досліджень студентів та аспірантів зі Швеції й українських університетів Києва, Харкова, Херсона, Запоріжжя, Умані та, звісно, Острога. Дослідження Христини Семерин «Жіночі досвіди Голокосту: поезія українських єврейок як артефакт культурної пам’яті про Катастрофу (Зузанна Ґінчанка, Роза Ауслендер, Алехандра Пісарнік)» присвячене ліриці трьох усесвітньо відомих поеток-єврейок і жертв Голокосту. Всі вони пов’язані з Україною: видатна польська поетка Зузанна Ґінчанка (Зузанна Поліна Ґінцбурґ), яка загинула в гестапо, виросла в Рівному; визначна німецька поетеса Роза Ауслендер (Розалія Шерцер) народилася й виросла в Чернівцях; одна з найвідоміших аргентинських авторок ХХ ст. Алехандра Пісарнік (Флора Пожарнік) народилася в родині еміґрантів із Рівного.