5 ознак, що ваш смартфон застарів

Не треба бути ворожкою, щоб стверджувати, що зараз ви тримаєте в руках смартфон (ну чи він лежить поряд). А ви впевнені, що він все ще у тренді? Адже виробники щодня вигадують нові технології.

Зараз ми пропонуємо пройти тест з 5 пунктів, щоб зрозуміти, чи не застарів ваш гаджет. І якщо ви відповіли «так» хоча б на 3 з них, настав час задуматися над покупкою нового.

1. Менше 4 ГБ оперативної пам’яті

Чим більше пам’яті, тим краще це стосується і ПЗП, і ОЗП. Якщо «оперативки» недостатньо, то коли ви відкриваєте програми: одна, дві, три — пам’ять забивається їхніми даними, через що смартфон моторошно підвисає. І якщо почати перемикатися між відкритими вкладками, починаються глюки і вильоти.

Операційна система на смартфоні забирає до 2 ГБ (у деяких моделях ще більше) оперативної пам’яті, тому обсяг ОЗП відповідає ще за те, наскільки швидко працює смартфон. І якщо у вас витрачено повних 10 секунд на просте розблокування екрана або відкриття камери, загляньте в налаштування і подивіться, скільки пам’яті у вашому гаджеті.

Не забувайте проводити оптимізацію пристрою та чистити пам’ять, але при цьому пам’ятайте, що фонові процеси у пристрої працюють завжди і забирають певний обсяг «оперативки» на постійній основі.

Сучасний смартфон цілком може замінити собою комп’ютер. Майже кожна комп’ютерна програма має мобільну версію. Багато програм «важкі» — займають багато місця і у внутрішньому сховищі, і в ОЗП під час роботи. При «оперативці» в 4 ГБ можна спокійно працювати відразу в кількох додатках, не боячись, що все зависне в невідповідний момент.

У деяких нових гаджетах з’явилася можливість розширити оперативну пам’ять рахунок ПЗП. Така функція є на комп’ютерах, але зараз уже й виробники смартфонів взяли це до уваги. За рахунок виділення додаткового місця із внутрішньої пам’яті пристрою підвищується продуктивність смартфона. А це означає, що система працюватиме плавно, навіть якщо вичерпати весь резерв ОЗП.

2. Невеликий об’єм акумулятора

Якщо ви берете гаджет в руки тільки щоб зателефонувати, то все гаразд. Але варто пару годин послухати музику, погортати стрічку новин або пограти, як тут же треба бігти до розетки або шукати пауербанк. Знайомо?

Смартфони, заряду яких не вистачає на повний день активного використання, — поганий тон. Тому ємність акумулятора, яка забезпечить цілий день без заряджання, – 4000-5000 мА⋅год. Сильно садять батарею:

  • активні Bluetooth-пристрої;
  • ігри;
  • перегляд відео;
  • інтернет-серфінг;
  • кілька відкритих одночасно програм.

Загалом усе те, що робить кожен з нас регулярно. Але тільки одним батареї вистачає надовго, а в інших гаджет майже провідний через постійно підключену зарядку.

3. На смартфоні слабка камера

Навіть якщо ви не робите селфі і не знімаєте красиві заходи сонця для соцмереж, це не привід не звертати увагу на характеристики камери. Висока роздільна здатність дозволить, наприклад, сфотографувати документ, щоб можна було прочитати кожне слово, якщо під рукою немає сканера. Або якщо ви часто говорите про відеозв’язок, хороша фронтальна камера (та й хороший інтернет) допоможе співрозмовникам бачити вас чіткіше.

Ще одна корисна властивість камери на смартфоні – це зчитування QR-кодів. Ці чорно-білі квадратики стали зручною альтернативою для посилань на сайти. Їх можна побачити на листівках чи упаковках різних товарів. Іноді вони маленького розміру, тому слабка камера не зможе їх розпізнати.

У старих моделях смартфонів немає такої вбудованої функції. Скільки не фокусуй камеру на QR-коді, чаклунства не трапиться – залишається тільки завантажувати програму

Параметри для гарного сучасного смартфона: основна камера від 32 Мп, фронтальна – від 8 Мп та кілька додаткових режимів для зйомки (наприклад, макрозйомка або нічний режим).

4. Не підтримує NFC

Кілька років тому люди масово перейшли на безготівковий розрахунок. Зручніше банківської картки виявилася лише можливість оплачувати товари та послуги через смартфон. Прив’язав карту до додатку і вуалю — більше не потрібно носити з собою гаманець, усі гроші в гаджеті, який і так завжди при собі.

Термінали, які підтримують безконтактну оплату, зараз є скрізь: у будь-якому магазині, на ринку і навіть у громадському транспорті. І якщо ви досі носите із собою банківські карти, значить у вашому смартфоні немає технології бездротової передачі даних малого радіусу дії, тобто NFC.

Чи бувало у вас таке, що потрібно зняти готівку, підходите до банкомату і розумієте, що залишили карту будинку? Смартфон з NFC у таких випадках ой як рятує

Крім оплати, така функція дозволяє прив’язати до смартфону інші ваші гаджети: навушники, фітнес-браслет або смарт-годинник буквально через дотик. Також NFC на смартфоні виступає як цифровий ключ та допомагає відкрити гаджетом автомобіль або дверний замок.

5. Застаріла версія ОС

Операційну систему на смартфонах регулярно модернізують, щоб покращити якість роботи пристроїв та додати нові «фішки». Але автоматичні поновлення на гаджети приходять в середньому протягом двох років, а потім поставити нову ОС на застарілий смартфон стає проблематично.

Мобільні програми за аналогією з комп’ютерними програмами теж мають мінімальні системні вимоги, які змінюються з кожним оновленням. І якщо ОС на вашому смартфоні вже застрягла на старій версії, то програма не зможе оновитися, а ви залишитеся без змін (або вона просто перестане працювати).

Вам може знадобитися щойно ресурсозатратна програма з купою корисних функцій, але вона просто не стане на ваш умовний Android 8. І щоб не опинитися в такій ситуації, перевіряйте оновлення.

Якщо, прочитавши статтю, ви зрозуміли, що гаджету, який служив вірою і правдою, вже час знайти заміну, то пропонуємо придивитися до vivo Y35 — він якраз відповідає всім вимогам, про які ми говорили:

  • ОЗП 4 ГБ, ПЗП 64 або 128 ГБ з можливістю збільшення до 1 ТБ за допомогою картки пам’яті;
  • Акумулятор на 5000 мА·год , завдяки якому можна протягом 14 годин дивитися відео або 7 годин присвятити іграм з високими налаштуваннями графіки;
  • Основна камера 50 Мп + 2 Мп для макрозйомки + 2 Мп для портретного режиму, фронтальна – 16 Мп , нічний режим та стабілізація відео;
  • Є NFC ;
  • Власна оболонка vivo Funtouch OS 12 на базі Android 12;
  • Full-HD+ екран із частотою 90 Гц , на якому приємно дивитися улюблені фільми, а також функція захисту зору та ультраігровий режим.

За матеріалом  Itechua