16 липня – День ухвалення Декларації про державний суверенітет України

16 липня 1990 року Верховна Рада Української PCP ухвалила державно-правовий акт – Декларацію про державний суверенітет України, покликаний гарантувати національні інтереси народу України. Державотворчий акт складався з 10 розділів, в яких детально окреслено основи державного, політичного й економічного ладу України. Декларація про державний суверенітет визначила республіканську форму правління, визначила суверенітет України як «верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади республіки в межах її території, незалежність і рівноправність у зовнішніх відносинах.

Одним із головних положень Декларації було положення про громадянство. Проголошувалося, що Україна має своє громадянство, де «всі громадяни рівні перед законом, незалежно від походження, соціального і майнового стану, расової та національної належності, статі, освіти, політичних поглядів, релігійних переконань, роду і характеру занять».

Л.Лукяненко на засіданні ВР під час прийняття Декларації

Декларація проголошувала економічну самостійність України. В документі підкреслювалося про намір створити банківську, цінову, фінансову, митну та податкову системи, сформувати державний бюджет, а при необхідності ввести власну грошову одиницю.

Декларація визнавала самостійність республіки у розв’язанні питань науки, освіти, культурного і духовного розвитку української нації.

Декларація проголошувала право України безпосередньо реалізувати відносини з іншими державами, укладати з ними договори, обмінюватися дипломатичними, консульськими, торговельними представництвами.