10 грудня в Україні відзначатимуть Міжнародний день прав людини

Мільйони українців зазнали порушень прав і свобод, гарантованих як основними міжнародними документами, так і Конституцією України.

Трагічні події на Майдані Незалежності, незаконна окупація АР Крим, проведення АТО на сході України, утиски національних меншин (кримських татар та українців) у Криму, значна кількість внутрішньо переміщених осіб, зниження соціально-економічного рівня життя громадян, потреби військовослужбовців – це не повний перелік викликів, із якими зіштовхнулися громадяни України.

Становлення громадянського суспільства і правової держави в Україні можливе за активної та дієвої участі кожного.

Для цього не забуваємо про основні права і свободи, гарантовані і основними міжнародними документами,  і Конституцією України:

1. Право на життя. «Ніхто не може бути свавільно позбавлений життя. Обовязок держави - захищати життя людини» (ст. 27 Конституції України).

2. Право на захист. «Кожен має право захищати своє життя і здоровя, життя і здоровя інших людей від протиправних посягань» (ст. 27 Конституції України).

3. Право на медичну допомогу. «Кожен має право на охорону здоровя, медичну допомогу та медичне страхування» (ст. 49 Конституції України).

4. Право на правову допомогу. «Кожен має право на правову допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав» ( ст.59 Конституції України).

5. Право на свободу та особисту недоторканість. «Ніхто не може бути заарештований або триматися під вартою інакше як за вмотивованим рішенням суду і тільки на підставах та в порядку, встановлених законом» (ст. 29 Конституції України).

6. Право на свободу пересування. «Кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом» (ст. 33 Конституції України). 

На сьогодні Україною зроблено ряд важливих кроків в напрямку побудови правової держави, де права людини дійсно стануть найвищою соціальною цінністю, проте як  в майбутньому утвердити ефективні механізми їх гарантій залежить від нас сьогодні, адже побудова громадянського суспільства, а отже і правової держави, залежить від кожного з нас. А також від того, якою буде наша правосвідомість і усвідомлення себе в цій державі.